Trg cara Jovana Nenada 15

Subotica 24000

+381 24 554 107

Pozovite nas

office@panonreg.rs

Pišite nam

Direktor RRA Panonreg Milan Maličević na sastanku sa ministrom Trivanom

Direktor RRA Panonreg Milan Maličević na sastanku sa ministrom Trivanom

Povodom inicijative za saniranje Palićkog jezera, direktor RRA Panonreg Milan Maličević sastao se sa ministrom zaštite životne sredine Goranom Trivanom i predstavnicima Grada Subotice, koji su ministra informisali o aktivnostima za poboljšanje kvaliteta vode Palićkog jezera i očuvanje biodiverziteta na ovom području.

Oni su naglasili da je u obavljenim ispitivanjima ustanovljeno da su podzemne vode koje se ulivaju u jezero trajni faktor njegovog zagađenja, zbog čega je, pre projekta čišćenja jezera, nephodno izvesti sanaciju vodotokova podzemnih voda.

Ministar Trivan je izrazio podršku nastojanjima da se izrade i sprovedu projekti biološke remedijacije jezera, i reše druga pitanja zaštite životne sredine na ovom području. On je istakao da je Palić biser Srbije, i da se moraju preduzeti mere da se Palić zaštiti i očuva u svojim prirodnim vrednostima, što neće biti moguće ukoliko se ne obezbedi prečišćavanje otpadnih voda koje se ulivaju u Jezero.

Kako je naglasio, Ministarstvo zaštite životne sredine angažovaće se na iznalaženju mogućnosti da pomogne izradu neophodne projektno-tehničke dokumentacije za prečišćavanje otpadnih voda koje se ulivaju u Palićko jezero, i shodno zajedničkim opredeljenjima sa Pokrajinskom vladom, pružiti svu stručnu pomoć i podršku u rešavanju ovih i drugih pitanja zaštite životne sredine Palića.