Trg cara Jovana Nenada 15

Subotica 24000

+381 24 554 107

Pozovite nas

office@panonreg.rs

Pišite nam

Dodeljena priznanja za razvoj mentoringa u Srbiji i na Balkanu

Dodeljena priznanja za razvoj mentoringa u Srbiji i na Balkanu

Dodeljena priznanja za razvoj mentoringa u Srbiji i na Balkanu

Održan regionalni skup organizacija na temu razvoja malih i srednjih preduzeća u Srbiji i regionu

Dodeljena priznanja za razvoj mentoringa u Srbiji i na Balkanu

U Beogradu je održan regionalni skup organizacija za podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji, kao i predstavljanje najbolje prakse mentoringa u razvoju malih i srednjih preduzeća iz zemalja regiona, u okviru projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MMSPP u zemljama zapadnog Balkana, Faza 2, 2017-2020“ koji realizuje Razvojna agencija Srbije (RAS) uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), na kome su učestvovali visoki predstavnici Ambasade Japana, Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), Ministarstva privrede Republike Srbije, Razvojne agencije Srbije, mentori i predstavnici regionalnih agencija iz Srbije, kao i predstavnici partnerskih organizacija iz Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije, Federacije Bosne i Hercegovine. Kroz uslugu mentoringa u četiri ciklusa prošlo je 2,600 preduzeća u Srbiji. Događaj su otvorili: Katarina Obradović Jovanović, pomoćnik ministra, Ministarstvo privrede Republike Srbije, Radoš Gazdić, v.d. direktora, Razvojna agencija Srbije i Tecuja Cubota, savetnik u ambasadi Japana u Beogradu.

Dodeljena su i posebna priznanja za razvoj mentoringa u Srbiji i na Balkanu za protekih 15 godina. JICA konsultant Takaši Kimura uručio je sertifikate Ani Žegarac i Srđanu Beljanu iz sektora za međunarodnu saradnju Razvojne agencije Srbije.

Na jednom mestu, sa ciljem unapređenja međusobne saradnje, okupili su se i razmenili svoja iskustva predstavnici međunarodnih organizacija koje su donatori Srbiji. Na panelu su govorili: Aleksandar Pavlović, USAID projekat za konkurentnu privredu; Tanja Cupać, GIZ projekat za razvoj privatnog sektora; Goran Radojevic, EBRD (Evropska Banka za obnovu i razvoj) IPA projekat “Savetovanje za mali biznis; Karl-Hajnc Jah, EUBID, IPA projekat “Podrška Evropske unije razvoju poslovnih inkubatora u Srbiji”; Olivera Kostić, EUPRO, program podrške Evropske Unije za razvoj opština ; Maksimilijan Fodinger, projekat “Podrška učešću u EU programima”; Ljiljana Ršumović, švajcarski program podrške za promociju izvoza (SIPPO); Ana Žegarac, direktorka sektora za međunarodnu saradnju Razvojne agencije Srbije; Takaši Kimura, JICA projekat “Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MMSPP u zemljama zapadnog Balkana, Faza 2, 2017-2020“. Moderator panela bio je Gaku Funabaši, viši savetnik JICA central u Tokiju.

U drugom delu događaja predstavljeni su primeri dobre prakse mentoringa iz regiona, gde je istaknuto da je ključ uspeha poverenje korisnika prema mentoru i međusobna saradnja. Dobru praksu iz regiona predstavili su: Merima Avdić Topić, „Hayat d.o.o“ – korisnik mentoring usluge i mentor Amela Ikić Suljagić, iz „Sarajevske Regionalne razvojne agencije – SERDA“ iz Federacija Bosne i Hercegovine; korisnik mentoring usluge Marko Bošnjak, „Monting Energetika d.o.o.“ i mentor Dražen Bošković iz „Аgеnciјe zа razvoj malih i srеdnjih prеduzеćа Trеbinja“ iz Republike Srpske; Mirjana Babić, „Olivmont d.o.o.“ i mentor Ivana Tomašević, „Biznis centar Bar“ iz Crne Gore; Dragica Veljanoska, „Letera Design“ i mentor Mimoza Popovska iz „Agencije za podršku preduzećima Ohrid“ iz Severne Makedonije; Nadežda Kolašinac, „Novatex d.o.o.“ i mentor Nataša Jovanović, „Regionalna razvojna agencija Zlatibor“ iz Srbije.