Trg cara Jovana Nenada 15

Subotica 24000

+381 24 554 107

Pozovite nas

office@panonreg.rs

Pišite nam

Međunarodni forum na Zlatiboru

Međunarodni forum na Zlatiboru

U organizaciji Razvojne agencije Srbije (RAS), Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske i Privredne komore Srbije, danas je na Zlatiboru otvoren 4. Međunarodni privredni forum o saradnji. Forum je na jednom mestu okupio zvaničnike Republike Srbije, Republike Srpske, Evropske Unije, ambasada, predstavnike lokalnih samouprava, regionalnih razvojnih agencija, privrednih komora,  ali i preko 200 privrednike iz Srbije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke, Rusije i Turske.

Ove godine tema foruma je podrška mikro, malim, i srednjim preduzećima i preduzetnicima (MMSPP)  kroz programe finansijske podrške. Kroz više pojedinačnih panela predstavljene  su i razmatrane mogućnosti pristupa finansijskim fondovima za MMSPP regiona, mogućnosti unapređenja prekogranične saradnje, i regionalnog razvoja, a sve uz iskustva zemalja članica EU i zemalja regiona.

U uvodnom obraćanju, v.d.direktora Razvojne agencije Srbije, Radoš Gazdić istakao je međunarodni karakter skupa kao i značaj koji MMSPP imaju u svakoj ekonomiji. Takođe, predstavio je podršku koju RAS pruža domaćoj privredi kroz podršku direktnim ulaganjima, programe podrške razvoju i unapređenju MMSPP, ali i  implementaciju projekata koji za cilj imaju unapređenje konkurentnosti, regionalnog razvoja i ugleda Srbije u svetu.

“Međunarodna saradnja je jedan od osnovnih stubova rada naše agencije. Na procesima industrije 4.0, digitalizacije i razvoja ljudskih resursa biće bazirane aktivnosti Vlade Srbije i RAS-a kao osnovnog partnera da se implementiraju svi projekti lokalnog ekonomskog razvoja i razvoja na centralnom nivou. Primat agencije je rad sa domaćim i stranim investitorima, kao i sa malim i srednjim preduzećima da se uključuju u lance dobavljača”, rekao je v.d. direktora Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić.

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije, Nenad Popović, istakao je značaj ovakvih događaja u regionu u cilju razmene iskustava i dijaloga privrede, razvojnih agencija, privrednih komora i vlada.

„Srbija je odabrala put inovacionog rasta i jasno stavila do znanja da svoju industriju i ekonomiju želi da digitalno transformiše, a za izgradnju inovacionog ekosistema i podršku kompanijama ove godine obezbeđen je pet puta veći budžet, a u idućoj godini planiramo da još više uvećamo sredstva za inovacioni razvoj”, rekao je ministar Popović.

Danilo Golubović, savetnik ministra za EU integracije Vlade Srbije podsetio je da je Srbiji od nedavno na raspolaganju peta komponenta pomoći za ruralni razvoj, takozvani IPARD II i da je Srbiji na raspolaganju  do 2020. godine 175 miliona evra potencijalnih bespovratnih sredstava.

Centralni događaj foruma su poslovni susreti za preduzeća i klastere, koji se organizuju u okviru Evropske mreže preduzetništva. Ove godine biće održano oko 150 direktnih poslovnih sastanaka na kojima će komanije predstaviti svoje proizvode i usluge, uspostaviti nove poslovne kontakte i razmeniti iskustva sa kompanijama iz drugih zemalja.

Otvaranje foruma prate i panel diskusije o finansiranju malih i srednjih preduzeća Zapadnog Balkana – WB EDIF projekat, Lokalni i regionalni razvoj i EU integracije, i Javno privatno partnerstvo.