Trg cara Jovana Nenada 15

Subotica 24000

+381 24 554 107

Pozovite nas

office@panonreg.rs

Pišite nam

Mentoring kao podrška za unapređenje poslovanja

Mentoring kao podrška za unapređenje poslovanja

Više od jedne decenije Razvojna agencija Srbije sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA) uspešno realizuje standardizovanu uslugu mentoringa za mala i srednja preduzeća i preduzetnike i taj sistem pružanja usluge prenosi zemljama Zapadnog Balkana: Crnoj Gori, Makedoniji i Bosni i Hercegovini (BiH).
Jubilej 15 godina saradnje obeležen je velikim regionalnim skupom u Beogradu koji je otvorio ambasador Japana, Đunići Marujama, koji je istakao da su mala i srednja preduzeća osnova svake ekonomije, i da su velika i uspešna japanska preduzeća uglavnom nastala od malih porodičnih firmi. Na skupu su govorili i Ana Žegarac, direktorka Sektora za međunarodnu saradnju Razvojne agencije Srbije (RAS), Hideja Kobajaši, direktor JICA predstavništva za Balkan, Gaku Funabaši, viši savetnik u oblasti razvoja privatnog sektora JICA, kao i Vladimir Minev, šef sektora za informativne usluge MSP, Bugarske agencije za promociju malih i srednjih preduzeća. Regionalnu razvojnu agenciju Panonreg na ovom događaju predstavljale su naše koleginice Žoka Mesaroš i Ljubica Mesaroš.
Događaju su prisustvovali mentori, predstavnici regionalnih razvojnih agencija, kompanije koje su bile korisnice usluge mentoringa u Srbiji, kao i predstavnici partnerskih organizacija iz Crne Gore, BiH i Makedonije. Na skupu je predstavljena i najbolja praksa mentoring usluge kroz dva uspešna preduzeća u Srbiji, i to Afrodite Mode Collection – AMC koju su prezentovali Ljiljana Marković, mentor (Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije Beograd) i Branislav Bajić, direktor AMC, i Milan Blagojević Smederevo koju su prezentovali Saša Dedeić, mentor (Regionalna razvojna agencija Braničevo – Podunavlje) i gđa Maja Ilić, menadžer prodaje i marketinga kompanije Milan Blagojević Smederevo.
Ana Žegarac, direktorka Sektora za međunarodnu saradnju Razvojne agencije Srbije, istakla je važnost i kontinuitet saradnje sa JICA u uspostavljanju i daljem unapređivanju standardizovane usluge mentoringa u Srbiji, ali i zemljama partnerima na projektu.
Takođe, navela je da je do sada 2.000 malih i srednjih preduzeća u Srbiji dobilo uslugu mentoringa, od toga čak 98% korisnika se izjasnilo da bi ponovo učestvovalo u projektu, a 90% je istaklo da su uz pomoć podrške mentora unapredili svoje poslovanje. U Srbiji ima 58 sertifikovanih mentora, od kojih je, usled dobrih rezultata, njih 20 uključeno u aktivnosti koje se sprovode u zemljama regiona (u Crnoj Gori, BiH i Makedoniji) gde se održavaju obuke novih mentora.
Skup je održan u okviru projekta “Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MMSPP u zemljama zapadnog Balkana, Faza 2, 2017-2020” koji realizuje Razvojna agencija Srbije (RAS) uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA).

Ljubica Mesaroš i konsultanti iz Japana Takashi Kimura i Masashi Yamanaka.