Trg cara Jovana Nenada 15

Subotica 24000

+381 24 554 107

Pozovite nas

office@panonreg.rs

Pišite nam

Potpisani ugovori u sklopu Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija

Potpisani ugovori u sklopu Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija

Na svečanoj konferenciji održanoj u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine, potpisani su ugovori za 9 od ukupno 23 projekta prihvaćenih u sklopu Prvog poziva za dostavu projektnih predloga Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija. Vrednost ugovorenih projekata iznosi 7,6 miliona evra. Od 127 prijavljenih projekata Zajednički odbor za praćenje je na osnovu prvog poziva za finansiranje odabrao 24 projekta ukupne vrednosti preko 18 miliona evra.

Ovom konferencijom pokrenut je program koji predstavlja nastavak frekventne i uspešne saradnje između dve zemlje.

„Ovo je dobra prilika da podelimo zajednička iskustva i praksu u projektima koji su u funkciji unapređenja teritorijalne koherencije između Srbije i Hrvatske, čime će se u sveukupnoj saradnji između naše dve države u dinamičnom regionalnom okruženju dodatno potvrditi politički stav o sve boljim i stabilnijim odnosima. Ovaj program je kreiran i sa ciljem da smanjimo negativne efekte postojanja državnih granica i izgradimo nove mostove prijateljstva i međusobnog poverenja, maksimalno koristeći pogranične potencijale kojima raspolažemo,“ rekao je Bjelić i dodao da institucije Autonomne pokrajine Vojvodine veoma aktivno učestvuju u svim raspoloživim prekograničnim programima.

Odabrani projekti usmereni su na četiri tematska područja: unapređenje kvalitete javnih socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštitu životne sredine i biološke različitosti te promovisanje održive energije i energetske efikasnosti, razvoj turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine te jačanje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja.

Jedan od odobrenih projekata je i projekat “EXtraordinary PLeasure of Our REgion – Common gastro, eco and recreation routes of Croatia and Serbia”, koji RRA Panonreg sprovodi sa Razvojnom agencijom Grada Slavonskog Broda, Fondom turistički klaster mikroregije Subotica Palić i Turističkim klasterom “Slavonska košarica”. Cilj projekta je ekonomsko jačanje prekograničnog regiona kroz kreiranje, promociju i upravljanje zajedničkom turističkom ponudom. Period realizacije projekta je 24 meseca, a najvažnije aktivnosti su formiranje turističke platforme i kreiranje zajedničkog turističkog proizvoda, odnosto gastronomske, rekreativne i eko rute. Ukupan odobren budžet projekta je 370.176,46 EUR, od toga budžet RRA Panonreg iznosi : 103.568,00 EUR, a budžet Fonda turistički klaster mikroregije Subotica Palić iznosi 68.796,80 EUR.