Trg cara Jovana Nenada 15

Subotica 24000

+381 24 554 107

Pozovite nas

office@panonreg.rs

Pišite nam

Prezentacija o državnoj pomoći u Regionalnoj privrednoj komori Subotica

Prezentacija o državnoj pomoći u Regionalnoj privrednoj komori Subotica

U Regionalnoj privrednoj komori Subotica, danas je održana prezentacija pod nazivom “Državna pomoć – aktuelni programi pоdrškе MMSPP u 2017. godini“.

Prezentacija, na kojoj je prisustvovao veliki broj zainteresovanih preduzetnika, bila je namenjena malim i srednjim preduzećima.

Najavljeni govornici na prezentaciji bili su Slobodanka Džinović Kojić, samostalni savetnik Centra za privredna pitanja PKS, Nacionalna služba za zapošljavanje, Milan Ljušić, direktor Glavne filijale Beograd Fonda za razvoj, kao i naša agencija.  Nažalost, gospodin Ljušić je zbog neodložnih obaveza otkazao prisustvo na skupu, ali ga je gospođa Džinović Kojić zamenila i predstavila aktuelnosti u Fondu za razvoj.

” U pitanju su dva programa Ministarstva privrede, koji se realizuju u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije. Prvi program je za takozvane startap kredite, a drugi je za razvojne projekte. Kada je u pitanju startap, bespovratna sredstva iznose 30 odsto, što znači da se za preostalih 70 odsto mora uzeti kredit pod datim uslovima, a to su kamatna stopa od 1,5 odsto, ukoliko imate garanciju banke, ili 3 odsto, ukoliko su druga sredstva obezbeđenja – rekla je Džinović-Kojić i dodala da je cilj skupa da preduzetnicima skrenu pažnju na to gde mogu da vide javne pozive, i na koje još uvek mogu da se prijave.”, rekla je, između ostalog, gospođa Džinović Kojić.

Nakon toga, Aleksa Šoljaga, menadžer sektora za regionalni razvoj Regionalne razvojne agencije Panonreg, rekao je da ova Agencija pokriva osam opština u našem okrugu i da preduzetnicima stoji na raspolaganju kada je u pitanju pomoć oko izrade poslovnih planova.

“Najvažnije je da privrednici budu upućeni u to šta država nudi, pošto se konkursi u određenoj meri ponavljaju. Tu smo da pripremimo privrednike za naredne konkurse, kako bi, sledeći put kada se otvore, preduzetnici imali već spremnu dokumentaciju i poslovne planove – rekao je Šoljaga i dodao da Regionalna razvojna agencija priprema ozbiljnu bazu podataka, koja će sadržati sve preduzetnike i preduzeća iz ovog okruga, kako bi u budućnosti imali saznanja o tome s kim im je najpogodnije da se udruže u poslovanju. Kroz praćenje razvojnih konkursa, primetili su nedovoljnu informisanost preduzetnika i predstavnika mikro, malih i srednjih preduzeća, što se odrazilo na zastupljenost našeg regiona u apliciranju za bespovratna novčana sredstva. Kako bi ubuduće obezbedili veću zastupljenost projekata sa ovog prostora, Panonreg je pristupio izradi bazi podataka privrednih društava i preduzetnika, za koju veruju da će imati uspeha i u međunarodnim IPA projektima, posebno ako se preduzetnici udruže. Želimo da našom bazom podataka pomognemo ljudima, da znaju sa kime bi mogli da se udruže. Sledeći korak je apliciranje za Evropske fondove, na IPA projekte prekogranične saradnje i naravno da bi došlo do toga najbolje je da se organizuju jer se u praksi pokazalo da prolaze udruženja, zadruge i klasteri. Naravno, čekamo i nadamo se da će do kraja godine biti raspisani i IPARD poziv, što zavisi od Evropske komisije, ali oni će biti veoma interesantni poljoprivrednicima i prerađivačima, tako da za sva pitanja vezane za subvencije Evrope i Srbije, Panonreg je na raspolaganju i mi se nadamo da će privreda sve više koristiti ponuđenu pomoć.“, naglasio je Šoljaga, kao i da se nada da će privreda i građani spremni da pokrenu sopstveni posao u Regionalnoj razvojnoj agenciji prepoznati ono čemu Panonreg teži, a to je da bude najpouzdaniji partner u poslovanju.

Gospodin Zoran Panić, koji je na ovom skupu predstavljao Nacionalnu službu za zapošljavanje podelio je sa prisutnima sve aktuelne konkurse koje njegova institucija nudi,

 

Video prilog o skupu možete pogledati ovde , a vesti ovde.

Izvori: subotica.comTV Subotica