Trg cara Jovana Nenada 15

Subotica 24000

+381 24 554 107

Pozovite nas

office@panonreg.rs

Pišite nam

Program podrške privrednim društvima za ulazak u lance dobavljača multinacionalnih kompanija

Program podrške privrednim društvima za ulazak u lance dobavljača multinacionalnih kompanija

Program podrške privrednim društvima za ulazak u lance dobavljača multinacionalnih kompanija (MNK) je višegodišnji program koji Razvojna agencija Srbije sprovodi kako bi privrednim društvima pružila podršku da unaprede znanja, poboljšaju poslovne performanse, prošire poslovanje na nova tržišta i uspostave saradnju sa multinacionalnim kompanijama (MNK) i njihovim dobavljačima.

Cilj je da se privrednim subjektima iz targetiranih sektora pruži stručna i finansijska podrška za unapređenje poslovanja kako bi se uključili u međunarodne lance vrednosti. Pokretanjem ovog programa RAS se opredelio da kreira okvir za uspostavljanje komercijalnih odnosa MNK i domaćih privrednih društava, a u cilju ostvarivanja bolje integracije stranih ulagača u lokalni ekonomski sistem.

Program je kreiran po ugledu na najbolje primere iz prakse implementirane u Zapadnoj i Centralnoj Evropi.

Uspešnosti realizacije Programa dodatno doprinosi i

podrška multinacionalnih kompanija koje posluju u Republici Srbije, a čiji predstavnici

su aktivni članovi Savetodavnog odbora ovog RAS programa.

Programom podrške privrednim društvima za ulazak u lance dobavljača MNK pruža se podrška sektorima: automobilska industrija; uređaji i komponente za automobilsku industriju (plastika, guma, mašine /oprema); obrada metala; sektor mašina i opreme za druge namene; sektor gume i plastike; sektor proizvodnje kućnih aparata i delova kućnih aparata; sektor električnih i elektronskih sistema i elemenata električnih i elektronskih sistema.

Programom se sufinansiraju sledeće grupe aktivnosti:

  • Ulaganje u materijalnu imovinu korisnika: Industrijski roboti/oprema za automatizaciju/ digitalizaciju/optimizacijupostojećih proizvodnih procesa, kao i napredni sistemi/oprema za međufaznu kontrolu kvaliteta i kvaliteta gotovih proizvoda (do tri godine stara); Autonomni roboti sa sposobnošću učenja i kobot; Unapređenje proizvodnih hala – ne podrazumeva građevinske radove, već usklađivanje sa specifičnim tehnološkim zahtevima industrijskih sektora.
  • Konsultantska podrška: Optimizacija proizvodnih procesa; Uvođenje ili unapređenje korporativnog upravljanja; Sertifikacija sistema kvaliteta prema zahtevima specifičnih industrijskih standarda.

Dosadašnje aktivnosti i rezultati Programa

Prvi javni poziv Programa obajvljen je u 2019. godini kada je za 19 korisnika sprovedena dijagnostika poslovnih performansi i definisan lični Plan unapređenja na osnovu kojeg su određene mere podrške i iznos bespovratnih sredstava koji se dodeljuje.

Za tih 19 korisnika odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 2.620.000€ i Agencija je u proseku sufinansirala 51,42%  vrednosti podržanih projekata.

Po javnom pozivu, koji je bio otvoren do juna 2020. godine, pristiglo je 29 prijava, od kojih je 13 kompanija prošlo u drugu fazu Programa, odnosno dijagnostiku poslovnih performansi.

Javni poziv u 2021. godini otvoren je do 26.10.2021.

Otvoreni javni pozivi dostupni su OVDE.

Za sve informacije u vezi sa Programom podrške privrednim društvima za ulazak u lance dobavljača MNK možete se obratiti e-poštom na: dobavljaci@ras.gov.rs .